viernes, 15 de mayo de 2015

L'IMPERI ROMÀ A HISPANIA

Introducció

La conquesta romana de la Península Iberica va durar des de el 218 a. C fins al 19 a. C. Roma va caure al 476 d. C. A aquesta etapa la coneixem com Edat Antiga.

Els romans procedien de Roma (Península Itàlica).
 
Els pobles conquerits pels romans varen aprendre la cultura i costums romanes: llengua, religió, llei, formes de govern, costums... Aquest procés reb el nom de ROMANITZACIÓ.


Línia del temps del meu projecte sobre l'Imperi Romà.

Les ciutats romanes

Les ciutats romanes tenen el seu origen als campaments militars. Les ciutats eren el nucli de la vida romana: social, econòmica, política i cultural.

Les ciutats eren emmurallades amb carrers rectilinis, tenien edificis importants, edificis públics i monuments commemoratius.


Els romans varen destacar per les seves obres d'enginyeria com
 l'aqüeducte, els ponts i les calçades.

Hi havia dos tipus de cases: els domus i l’insulae. El domus eren cases grans i luxoses pels més rics. S'organitzaven en torn a un pati porticat. L'Insulae era un tipus de casa de pisos pels més pobres.

Insulae.

Domus.

Els edificis públics més importants eren el teatre, l’amfiteatre, les termes, el circ i el temple. Els monuments commemoratius es construïen per celebrar una batalla guanyada.
 
La societat

La societat romana estava dividida en ciutadans i no ciutadans, és a dir, en persones lliures i esclaus.

Classificació jerárquica de la societat romana.

La vida al camp

Els romans que vivien al camp es dedicaven al cultiu de blat, d’oliva i de raïm. També es dedicaven a la ramaderia i a la mineria.

Vivien en villes, que eren cases envoltades per cultius amb tallers artesanals i instal·lacions agrícoles. La casa principal tenia un pati porticat i també hi havia cases per als esclaus.

Es romans varen introduir noves activitats agrícoles com l’arada, la premsa d’oli, el molí de tracció animal, tècniques de regadiu i ús d’abonaments.

La vida al camp.
 
Fonts d'informació

* El meu llibre de Santillana de Ciencias Sociales de 6º i les explicacions a classe del Sr Berrio.

* Les imatges són de la meva exposició oral per al projecte de Català i vaig cercar-les i trobar-les a google.


Claudia De Miguel (6è Sr Berrio)

No hay comentarios:

Publicar un comentario