lunes, 22 de junio de 2015

ETIÒPIA part I

Primera part del projecte sobre Etiòpia, després de fer feina a les classes de tutoria. Vàrem rebre la visita de n'Efrem, del qual publicarem un altre post, i vàrem aprendre molt amb ell sobre el seu país.

Per aquells alumnes que vulguin investigar més, vos deix uns vídeos i información que va preparar per a la nostra classe Mr Mercer.

Esper que vos agradi la primera feineta d'estiu!

«Dallol-2001» de Hervé Sthioul - Trabajo propio. Disponible bajo la licencia CC BY 2.5 vía Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dallol-2001.jpg#/media/File:Dallol-2001.jpg

Desert de Dallol a la depressió de Danakil, el lloc on la crosta del planeta Terra és més prima. És una depressió, per tant està per davall del nivell de la mar. Els alumnes podrien investigar quines temperatures fa allà i a quants metres per davall del nivell de la mar està... Hi ha unes instal·lacions mineres abandonades també.

«Erta Ale» de filippo_jean - http://www.flickr.com/photos/26162032@N03/2455969983/. Disponible bajo la licencia CC BY-SA 2.0 vía Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Erta_Ale.jpg#/media/File:Erta_Ale.jpg

Erta Ale. Volcà actiu que se pot visitar. Aquí hi tiren un bidó ple d'aigua per a veure què passa...

«FasilidasPalaceGonder» de Justin Clements - Flickr. Disponible bajo la licencia CC BY 2.0 vía Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:FasilidasPalaceGonder.jpg#/media/File:FasilidasPalaceGonder.jpg

Castells de Gondar. Tenen uns 500 anys, estan tots junts dins el recinte reial. Poden investigar un poc sobre l'escocès que del que he parlat avui, un aventurer anomenat James Bruce.

«Debre Damo Church». Publicado bajo la licencia CC BY 2.0 vía Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Debre_Damo_Church.jpg#/media/File:Debre_Damo_Church.jpg.

Debre Damo, el monestir d'accés més difícil, només per homes. Igual que Lalibela aquestes esglésies estan fetes dins la pedra. O sigui, esculpides. Ve a ser una mena d'arquitectura i escultura a la vegada...

«Bet Giyorgis church Lalibela 03color» de Bet_Giyorgis_church_Lalibela_03.jpg: Armin Hammderivative work: 3coma14 (talk) - Bet_Giyorgis_church_Lalibela_03.jpg. Disponible bajo la licencia CC BY-SA 2.5 vía Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bet_Giyorgis_church_Lalibela_03color.jpg#/media/File:Bet_Giyorgis_church_Lalibela_03color.jpg

Lalibela


Harar, alimentant les hienes... Les hienes entren per uns portals del seu tamany  a la murada de la antiga ciutat. Estan acostumades a que les alimentin. De fet, passejant de nit te les trobes i te passen per davora. Així i tot fa por, perquè si te poses malalt o estàs dèbil, te seguiran fins que estiguis dormit i te menjaran igualment... Harar és una ciutat mercat. De fet, va ser durant molts anys una ciutat-estat. També és el centre i mercat mundial del qat (pronunciat "chat"), una droga estimulant. Durant molts anys i possiblement ara però de forma clandestina, ha estat un centra de esclaus molt important. Des de l'altra banda d'Àfrica, Senegal, sortien els esclaus cap Estats Units. Des de Harar, cap al nord d'àfrica i àsia.

EL Sud del país està poblat per pobles i tribus que viuen al marge de la resta del món. Ve a ser com un museu antropològic, però real.

ELs babuïns Gelada, únics allà en tot el món, i una porta al passat dels primers homínids. Aquests bitxos mengen herba, viuen en comunitats enormes, etc. D'ells podem aprendre què va passar quan els homínids van baixar dels arbres i es van posar drets, el consum de carn i quin paper va tenir aquesta proteina en el desenvolupament del cervell...

Lucy, encara un dels homínids més complets mai trobats, juntament amb l'ara més antic que ningú, Ardi. Pareix que Etiòpia és la cuna de la humanitat​.

Cortesia de Mr Mercer

miércoles, 3 de junio de 2015

EL FANTASMA DE CABRERA

La llegenda del Castell de Cabrera

Abans d'entrar al castell de Cabrera, hi ha un petit cementiri. En aquest cementiri hi havia enterrat, des de fa molt de temps, un pescador.

El Castell de Cabrera des del port.

Durant la II Guerra Mundial, un avió alemany, va tenir un accident a l'illa a prop del far d'Ensiola. Els pescadors, varen rescatar dos homes: un mort i un altre ferit. Al pilot mort, Johannes Bochle, el varen enterrar al cementiri. Al ferit, el varen curar i enviar a Alemanya.

En arribà al seu país, el supervivent, va contar la història de l'accident i de com els pescadors l'havien ajudat, però també, com varen enterrar al seu company. Així que els alemanys, varen decidir tornar a cercar el cos del seu company.

Imatge del cementiri i l'illa de Mallorca al fons.

En arribar al cementiri, els soldats alemanys, es varen adonar que no hi havia cap identificació a cap de les dues tombes. Així que com que no sabien que podien fer per dur-se el cos del pilot alemany al 100%, decidiren decidir-ho a sort.

La llegenda conta que el cos que es varen dur els alemnays al seu país, és el del pescador i que el del pilot alemany, va quedar a l'illa.

Per això, conten els que habiten l'illa, que cada nit, el fantasma de Johannes Bochle, surt i es passeja pel Castell esperant als seus companys alemanys. De la mateixa forma, un pescador mallorquí que pescava a Cabrera, surt cada nit a un cementiri de la freda Alemanya, cercant el seu vaixell i als seus companys per anar a pescar...

Imatge d'arxiu del diari ABC.
Llegenda i informació narrada per en Toni, guia de Cabrera