miércoles, 8 de julio de 2015

HORT ESCOLAR: Feim classe de Socials a l'hort ecològic de l'escola

El nostre hort

A l'escola, tenim un hort ecològic escolar. Està a la terrassa de la cafeteria. És un espai gran que reb molta llum durant tot el dia. Durant el curs, Anam pujant a sembra, recollir o fer el manteniment de l'hort, ajudant a la Srta Roca, que és l'encarregada d'aquesta activitat des de l'any 2010.

Classe de Socials a l'hort

El passat divendres 15 de maig, totes les clases de 5è vàrem anar a l'hort. Els primers en fer l'activitat forem la classe del Sr Mayans, abans de dinar. Després de dinar, pujàren la classe de Miss Fowler i després la del Sr Hernández.

Una vegada allà, la Srta Roca sempre ens explica el que hem de fer. La Srta Roca, ens ha ajudat molt i ens ha ensenyat moltes coses sobre plantes durant tota la primària.

Els alumnes de la classe del Sr Mayans, anàvem sortint d'un en un i havíem de tallar amb unes tissores, una planta de mongetes. Després, les havíem de possar a una caixa. Quan vàrem acabar, vàrem fer dos cercles i cada un va agafar dues mongetes. Les vàrem obrir i li vàrem treure el fruit. Després, la Srta Roca va passar per recollir-los tots.

La classe de Miss Fowler ha recollit bledes i ha llevat arrels. Hem separat totes les bledes que hem collit i hem deixat preparada la feina per al grup del Sr Hernández.

Al final de tot, ens varen donar unes floretes de salvia rosa per xuclar-les. Estan boníssimes! Són molt dolces!

I tot seguit, vàrem tornar cap a classe.

Cada vegada que pujam a l'hort és una activitat especial! Sempre és una gran experiencia i oportunitat per aprendre coses noves d'una forma diferent!

Gràcies Srta Roca!

Leo Rodríguez (5è Miss Fowler) i Claudia Pujol (5è Sr Mayans)

PARC NACIONAL MARÍTIMOTERRESTRE DE L'ARXIPÈLAG DE CABRERA

,Introducció

Ahir, 3 de juny, un grup de 31 alumnes de 5è i 6è, vàrem visitar el Parc Nacional Marítimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera.

El motiu de la visita és haver guanyat (un grup de 6è), el II Concurs sobre el fons marí de Cabrera que ha organitzat Balears Natura. Vos deixam l'enllaç amb la resolución dels premis d'enguany per si voleu tenir més información:

http://balearsnatura.blogspot.com.es/2015/05/segona-edicio-del-concurs-escolar-de.HTML

Preparació abans de la visita

En Toni, un guia del Parc, va venir a la nostra escola el passat dimarts 2 de juny per explicar-nos, als alumnes premiats, en què consistia la visita. També ens va donar molta información relacionada amb la protecció del Parc, les espècies que hi viuen, el conjunt d'illes que el formen, els diferents tipus d'ecosistemes...

El Parc es situa al sud de l'illa de Mallorca, a uns 20km. L'única illa visitable és Cabrera, tot i que els científics i responsables del Parc, poden anar als illots per mantener-los i gestionar-los.

Cabrera, l'illa major, es pot visitar però amb ordre. Hi ha un pla de visites guiades i 50 bolles d'amarrament pels vaixells particulars que no podem superar els 30m. Compta també amb un refugi per a pernoctar a l'antiga zona militar des de fa 2 anys.

Ens va ensenyar molt sobre el Parc i es va acomiadar de nosaltres fins al dia de la visita.

Visitam el Parc!

Finalment, ahir dimecres, vàrem visitar el Parc Nacional Marítimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera. Vàrem arribar a l'escola més prest que un dia normal perquè l'autocar havia de sortir en direcció cap a la Colònia de Sant Jordi abans de les 08:40h del matí per arribar puntuals i agafar el vaixell de les 10:00h cap al Parc.

El trajecte d'anada no va tenir complicacions i vàrem arribar al port de la Colònia puntuals. En Toni i dues companyes seves ja ens esperaven per fer-mos una introducció sobre el viatge. Com que som una escola internacional, la guia ens va parlar en anglès i en Toni en català.

A la fi pujam al vaixell! És petit i viatja ràpid (entre 18 i 20 nusos). Hi viatjam els 31 alumnes de l'escola, els dos Mestres Srta Rojo i Sr Mayans, 3 membres de la tripulació molt simpàtics que també ens han anat explicant coses i uns quants turistes (pocs perque al vaixell hi caben només 50 persones).

Una vegada al port de Cabrera, en Toni ens ha fet una petita introducció, ens ha deixat berenar i ens hem possat en marxa!

Direcció: Castell de Cabrera

En Toni, ens ha explicat que el nom correcte del parc és PARC NACIONAL MARÍTIMOTERRESTRE DE L'ARXIPÈLAG DE CABRERA. Dins el nom, trobam molta informació:

1. És un Parc Nacional i això vol dir que té la máxima protecció a nivel mediambiental, per davant de parcs naturals o monuments naturals. A Espanya, només hi ha un altre Parc Nacional Marítimoterrestre que està a les Islas Atlánticas de Galicia.

2. Arxipèlag vol dir conjunt d'illes, en aquest cas, 18 illes i illots. Els més grans són Cabrera, que li dona nom al Parc, i Conillera.

3. Marítimoterrestre fa referència a que la protecció del Parc s'aplica a l'ecosistema marítim i terrestre i a tota la fauna i flora que els habiten.

Fons marítim de Cabrera

A Cabrera hi trobam 3 zones marítimes diferents segons el tipus de fons:

1. Roca. És el de més profunditat i el trobam fora de la badia.

2. Arena. És el més superficial.

3. Posidònia. És el de color obscur. La posidonia no és un alga, és una planta que s'ha adaptat a viure sota la mar i que produeix oxígen.

Vegetació

La vegetació de l'illa és molt diferent segons les zones de l'illa:

1. Vegetació baixa a la zona litoral i arredonida pel vent. Les plantes no creixen en vertical perque estan desprotegides a la acció del vent.

2. Vegetació més interior que s'adapta a crèixer i viure amb poca terra, molt de sol, influència del vent i dels temporals i l'efecte de l'aigua salada.

3. Bosc de pi a la zona central i alta de l'illa. No trobam alzinar, que són molt típics de les Illes Balears, per exemple de la Serra de Tramuntana.

Història i Cabrera

1. Època bitzantina. Són els primers pobladors coneguts de l'illa. Varen fundar dos monestirs a l'illa.

2. Època romana. Es varen enfonsar molts de vaixells romans. A l'illa, va haver-hi una vila romana, que és com una finca actual on es feien feines d'agricultura i ramaderia. Ells foren els que li donaren el nom a l'illa: Capraria,  perque varen introduir la cabra a l'illa.

3. Edat mitjana. El Castell servia com a torre de vigilància per als pirates de la costa sur de Mallorca. L'illa està estratègicament situada entre Europa i Àfrica.

4. Edat moderna. Napoleón va conquerir bona part d'Europa. El seu germà Jose va dirigir Espanya. Quan va acabar la conquesta, fins a 9000 presos francesos varen passar pel Castell convertit en presó. Venien de Cadis.

5. Edat contemporànea. Cabrera ha pertangut a diferents famílies per compra-venda. La darrera família fou la familia Feliu, fins que els militars, lis varen expropiar i varen establir un campament de soldats. Des d'aquell moment, s'han fet pràctiques militars, entrenaments i maniobres, proves de tir... Però la pressió popular per a la seva protecció, varen aconseguir aturar aquesta explotació. Al 1991, es va signar el conveni per a la gestió mediambiental del Parc Nacional Marítimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera que avui perdura. Tot i que la propietat encara és militar.

Descans, dinar, platja i sorpresa final

Després d'aprendre tot això de l'illa petita de les Balears, vàrem poder gaudir d'una estoneta a la platja. Com que feia molt bon dia, dinarem a la mateixa platja de la badia del port i ferem un capfico amo els mestres. 

Ja era l'hort de tornar a casa i ens quedava el millor: visitar Sa Cova Blava i banyar-mos dins! Va ser una experiència impressionant per a tots nosaltres. L'aigua estava freda però era tan especial que no ens va importar gens!

I finalment, bordejant Sa Conillera, vàrem tornar cap a la Colònia de Sant Jordi no ens despedirem d'en Toni i la tripulació i ja ens esperava l'autocar per dur-nos cap a l'escola contents per haver gaudit d'un dia diferent i especial.

lunes, 6 de julio de 2015

NO TE RINDAS

El sábado pasado fuimos convocadas para ir a hacer unas pruebas de atletismo para la selección del campeonato de Baleares. En la primera prueba, la de vallas, me caí y me hice unas heridas en las rodillas. Estuve a punto de tirar la toalla e irme a casa.

En ese momento, mi madre se acercó a mi y me dijo: "El mundo no está hecho para flojos". Eso me dio la motivación para seguir adelante.

Volví a la pista y teníamos que hacer la prueba de 60 metros lisos que... ¡salió bastante bien! Para el final, la prueba más larga: la de 500 metros. Me sentí muy segura de mi misma gracias a las palabras y el apoyo de mi madre. Llegué en 3ª posición y me clasifiqué para el campeonato de Baleares.

Os dejo una foto en el podio. Justo ahí, aprendí una cosa: "Nunca te rindas nunca, aunque parezca difícil, porque con esfuerzo y constancia, todo se puede conseguir".

Lo imposible sólo tarda un poco más.


Teresa Palmieri
5º Mauis