martes, 21 de abril de 2015

CRISTOBAL COLON I EL DESCOBRIMENT D'AMÈRICA


Qui era Cristobal Colon?
Cristobal Colon va néixer l’any 1451 i va morir a Valladolid l’any 1506. Va ser el descobridor d'Amèrica. S’origen d'aquest navegant, probablement italià, està envoltat de misteri per obra d'ell mateix i del seu primer biògraf, el seu fill Hernando Colon. Pareix que en Cristobal Colon va començar com un artesà i comerciant modest i que va agafar contacte amb la mar a través de sa navegació de cabotatge amb fins mercantils.

Què volia i per què?

Volia viatjar a l’Índia per una nova ruta. Va demanar ajuda al rei de Portugal però com que no li va fer cas, va arribar a un acord amb els Reis Catòlics d’Espanya.

Colon creia que la Terra era rodona, i que per tant, anant per l'Oceà Atlàntic, acabaria arribant igualment a Àsia. Volia arribar a Orient, però no per la Mediterrània, sinó navegant en direcció contrària, és a dir cap a l'oest.

«Toscanelli map» de Justin Winsor - Narrative and critical history of America, Volume 2. Disponible bajo la licencia Dominio público vía Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Toscanelli_map.jpg#/media/File:Toscanelli_map.jpg


Membres de l’expedició
Cristobal Colon fa el viatge amb tres embarcacions, la Pinta, la Niña i la Santa María.

«TresCarabelas» de Miguel Ángel "fotógrafo". Disponible bajo la licencia CC BY-SA 3.0 vía Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:TresCarabelas.jpg#/media/File:TresCarabelas.jpg
Va anar amb els Germans Pinzón (experts navegants), i amb 90 homes.

Trajecte, Destí i origen
Segons els estudis històrics les tres caravel·les varen partir cap a “El Nou Món” (sense saber-ho), des de Palos, Huelva.

El trajecte era anar fins a l’Índia per l’oest per poder demostrar que la Terra era redona però en realitat va fer el següent recorregut:


«Viajes de colon» de Phirosiberia - Basado en la combinación de File:Viajes de colon.jpg, File:Columbus1.PNG, File:Columbus2.PNG, File:Columbus3.PNG y File:Columbus4.PNG. Disponible bajo la licencia GFDL vía Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Viajes_de_colon.svg#/media/File:Viajes_de_colon.svg

Què va aconseguir?
Un dit popular diu: “Per Castella i per Lleó un món nou va donar Colon”.

Varen aconseguir demostrar que la Terra era redona a tots els habitants que no s’ho creien. També varen aconseguir dur aliments que mai havien menjat les persones de la resta de continents europeu, asiàtic o africà com la xocolata, el blat, les patates, les tomàtigues…

Complicacions
A partir del 1 d'octubre alguna cosa no anava bé perquè ja haurien de veure la terra. Les provisions s’esgotaven i els mariners estaven desesperats. Hi va haver diversos motins i dia 10 d’octubre, en Colon decidí que si no trobava terra en tres dies, tornarien a Palos.

El mateix dia 10 varen veure ocells. I la nit del 11 al 12 d'octubre el mariner Rodrigo de Triana va cridar des de La Pinta: Terra a la vista!

«Desembarco de Colón de Dióscoro Puebla» de Dióscoro Teófilo Puebla Tolín (1831-1901) (by Rockger21) - Photo scan (Book:Historia del Arte). Disponible bajo la licencia Dominio público vía Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Desembarco_de_Col%C3%B3n_de_Di%C3%B3scoro_Puebla.jpg#/media/File:Desembarco_de_Col%C3%B3n_de_Di%C3%B3scoro_Puebla.jpg

Per què he fet aquesta feina?
Alex De Miguel: M’agrada molt Amèrica i volia conèixer com es va descobrir. També volia conèixer per què Cristobal Colon va fer l’expedició i descobrir de quina nacionalitat era. Pel que he investigat, era italià, però no és 100% segur.

Marc Sastre: He triat aquesta expedició perquè m’interessa molt saber noves coses del descobriment d’una nova terra de la qual hem agafat aliments i coses que sense ell no hauríem pogut tenir.

Bibliografia
Els padrins de Marc tenien informació de Palos i la familia d’Alex va viatjar a República Dominicana on un guia els hi va explicar fets històrics.

Wikipedia.
Marc Sastre (Miss Fowler) i Alex De Miguel (Sr Mayans)

No hay comentarios:

Publicar un comentario