martes, 28 de abril de 2015

LA SEU

Cinquè de primària va fer una excursió interessant el dia 30/03/15. L'excursió era a La Seu (la Catedral de Palma). Va ser una excursió estupenda i vàrem aprendre molt.

El Sr Mayans va preparar un itinerari per 5 llocs especials que després havíem d'investigar. Començam:

1) Estàtua del Foner

Què saps dels foners? Qui eren? A quina època varen viure? Investiga sobre ells.

Llorenç Rosselló va realitzar dues escultures del foner balear . Amb  la primera , va rebre la Medalla de Plata a l'Exposició de Belles Arts de Barcelona de 1898 .
En ella hi ha una influència de Rodin: en la torsió del cos , en la tensió dels músculs , en el moviment. Són trets de la forta influència que l'escultor francès va originar i que van ser aprofitats sàviament per Rosselló .

En els anys cinquanta l'Ajuntament va proposar fondre en bronze l'escultura de Rosselló , el que no es va fer fins a 1970. En 1994 va ser restaurada doncs li faltava la fona i es va posar un petit parterre rodejat de cadenes.

2) Hort del Rei

A quina època pertany aquest arc?

Quin és el nom d'aquest palau?


En tots els plànols de Palma anteriors a 1900 apareixen aquests jardins al costat de l'Almudaina. Hi ha un brollador i un estany on estan els ànecs del rei, hi havia arbres fruiters com tarongers, llimoners, pruneres... A més d'alguns ornamentals com xiprers i palmeres.

També hi havia vinya i es plantaven cebes, cols, espinacs, raves, enciams, llorer... I es criaven conills, tot això tancat per altes tàpies. No era un espai públic al qual es pogués accedir lliurement. Era patrimoni reial.

A la part més propera a l'actual plaça de la Reina hi havia la casa de l'hortolà. Per l'altre extrem, el jardí es tancava amb la Caserna de Cavalleria.

3) El drac de na Coca

Veis el Drac de na Coca?

Creis que la llegenda és real?


El drac de na Coca era un drac d'una llegenda mallorquina molt famosa. Es tractava d'un drac que va arribar a Mallorca, va créixer molt i es va convertir en un enorme monstre que menjava gent per la nit.

Un dia va anar a menjar-se la princesa que estava amb Bartomeu en el balcó. Però després va venir el drac de na Coca i en Bartomeu el va matar. Aquesta llegenda era d’un cocodril que menjava rates i coses semblants.

4) Museu Diocesà de Mallorca

Vos sona qualque dels artistes d'aquesta exposició?


El museu diocesà de Mallorca és un museu sobre Jesús i les religions. També hi ha rèpliques de la Seu i parlen sobre com se va construir la Seu i les coses que té.
És un museu gran. 
5) La Seu

Entrada principal exterior.

Part frontal interior.

Obra de Miquel Barceló.

Vidriera 1.

Vidriera 2.

Llum i color.

Imatge exterior des del Parc de la Mar.
La Catedral-Basílica de Santa Maria de Palma de Mallorca també anomenada Seu de Mallorca és el principal edifici religiós de l'illa de Mallorca.
En mallorquí, se la coneix com La Seu ( Seu és el nom que reben les catedrals a la Corona d'Aragó). Consisteix en un temple d'estil gòtic llevantí construït a la vora de la badia de Palma. Es treu el cap al mar sobre les muralles romana i renaixentistes que protegien la ciutat, sent l'única catedral gòtica que compleix amb aquesta peculiaritat.
Consisteix també a la seu de la diòcesi de Mallorca, el seu titular és l'Assumpció de Maria.
El 1931 va ser declarada Monument Històric-artístic. A més, es tracta de la catedral amb el major rosassa del món gòtic, 2 major rosassa original de totes les catedrals gòtiques europees, 3 ja que hi ha catedrals amb rosasses de majors dimensions però pertanyen al neogòtic, 4 i també una de les que té una nau de major altura entre les catedrals d'estil gòtic europees.
La seva construcció es va iniciar en 1229, després de la conquesta de l'illa per la Corona d'Aragó. El rei Jaume I, va decidir enderrocar l'antiga gran mesquita de Medina Mayurca per construir un gran temple dedicat a Santa Maria, a causa que va esclatar un fort temporal durant la travessia per mar cap a Mallorca per conquerir-la, va prometre construir-li una catedral en veneració si aquesta els salvava de la mort.

La meva opinió sobre l'excursió 
A mi m'ha agradat molt l'excursió i crec que a molts altres també. Hem après moltes coses noves i ens hem divertit!

Els tres grups de 5è dins la Seu.

Fonts d'informació 
Informació que vaig aprendre durant una excursió i visita guiada pel casc antic de Palma.
Kiril Ivaylov
5è Miss Fowler

No hay comentarios:

Publicar un comentario